شرکت تحقیقاتی گیاهان دارویی بوستان یزد

ساعت کار : شنبه تا پنجشنبه از 08:00 تا 15:00
  تلفن : 03538342949

مشکلات هضم

امام رضا (ع) می فرماید:هر کس غذای افزون از اندازه بخورد ،این غذا او را سودی نمی رساند ،و هر کس به اندازه بردارد ،این غذا او را تغذیه می کند و سود می رساند .آب نیز چنین است. روش پسندیده برای تو ،آن است که از هر یک از انواع غذا ،در فصل ویژه آن ،بهره بگیری.در حالی که هنوز مقداری میل داری ،از غذا دست بکش ،چرا که این کار ،به خواست خداوند ،برای بدن سلامت آورتر ،برای عقل ذکاوت بخش تر ،و برای خود انسان مایه سبکی افزون تر است.
امام رضا (ع) هم مصرف این میوه با ارزش را برای هضم و جذب غذا و کمک به رسوب زدایی از خون بدن و بهبود سوخت و ساز و پیشگیری از غلظت خون مفید شمرده اند.
ت امام رضا علیه‏السلام در بیانی دیگر می فرماید : خوردن گوشت ناپخته ، در شکم ، کِرم ایجاد مى‏کند. و نیز می فرماید: تخم‏ مرغ بسیار خوردن و مداومت بر آن ، بیمارى سِپُرز مى‏آورد و ایجاد کننده بادهایى در سرِ معده است .
امام رضا (ع) همچنین برای تقویت معده و گوارش می فرماید : زیاد کندر بخورید و آن را در دهان نگه دارید و خوب بجوید. جویدن آن براى من ، دوست داشتنى تر است . کندر بلغم را از معده مى شوید و معده را پاک سازى مى کند و عقل را قوى مى گرداند و غذا را گوارا مى سازد.
علی بن محمد بن اشیم گفت: به محضر امام رضا(ع) از مشکل گوارش غذا شکایت کردم، حضرت فرمود: زرده تخم مرغ بخور. گفت: همین کار را کردم و از آن سود بردم.
محمد بن ابراهیم جعفى می گوید: مردى از شکمْ‏ دردى که چیزى نمانده بود باعث مرگش شود ، به نزد على بن موسى الرضا علیه‏السلام نالید و از ایشان خواست براى او در پیشگاه خداوند عز و جل دعا کند ؛ چرا که دارو و درمان‏هاى فراوانى که به وى داده‏اند ، او را به ستوه آورده است و نه فقط او را سودى نرسانده ، بلکه بر شدّت درد او نیز افزوده است . امام ـ که درود خدا بر او باد ـ لبخند زد و فرمود : «نیک‏بخت مردا! دعاى ما به درگاه خداوند ، جاى خود دارد و من از خداوند مى‏خواهم به مدد و نیروى خود ، درد تو را بکاهد ، امّا چون درد بر تو غلبه کرد و از آن به خود پیچیدى ، گردویى بردار و بر آتش بگیر تا هنگامى که بدانى آنچه در درون آن هست ، کباب شده و آتش ، رنگ پوست آن را نیز دیگرگون کرده باشد . در این هنگام ، آن را بخور که در دم ، درد را آرام مى‏کند» .
او مى‏گوید : به خداوند سوگند ، تنها یک بار این کار را انجام دادم و به اذن خداوند ، آن شکمْ‏دردِ من ، آرام شد .
در تعالیم اسلامی از جمله در نامۀ معروف حضرت امام رضا (ع) به مأمون آمده است: « آنانکه نمی خواهند از درد معده در رنج و عذاب باشند میان غذا آب ننوشند. نوشیدن آب در میان غذا بدن را رطوبی مزاج و معده را ضعیف می کند و سوء هاضمه می آورد».

توصیه طب سنتی

– درمان مشکلات مری و معده از قبیل (زخم مری ـ زخم معده ـ نفخ ـ آروغ ـ ترش کردن ـ ورم معده ـ

ریفلاکس معده ـ هلیکوپاکتر معده ) :

یک لیوان عرق نعنا به همراه یک قاشق مرباخوری تخم بارهنگ داخل ظرفی ریخته پس از جوش آمدن

ده دقیقه ملایم بجوشد  بعد از ولرم شدن با کمی عسل شبها موقع خواب میل شود . طول درمان بسته

به نوع بیماری  ۴۰ الی ۱۲۰ روز میباشد. لازم به ذکر است در بیماری زخم معده میتوان برای نتیجه

سریعتر از یک قاشق غذاخوری تخم بارهنگ استفاده نمود.

نبایدها:

الف) هیچگاه آب یخ ننوشید.(خیلی سرد)

ب) ترک آب بین غذا (بهترین وضعیت نوشیدن آب نیم ساعت قبل از غذا و دو ساعت بعد از آن است.)

ج) کاهش سردیها مخصوصا شبانگاه (ماست ـ شیرـ دوغ ـ نوشابه ـ چایی )

*توجه :سعی شود سردیها با مصلحات آن مصرف شود.مثلا:

ماست و دوغ  با نعنا و کاکوتی  ـ شیر با عسل یا خرما ـ …

۲- درمان اسهال :

الف) اگر اسهال معمولی باشد :

همان نسخه بالا است فقط بسته به شدت آن باید که هر ۴ الی ۶ ساعت یکبار مصرف گردد تا نتیجه

مطلوب بدست آید.

ب )اگر  اسهال خونی باشد :

مقداری نبات را ذوب کرده دو الی سه قاشق غذاخوری تخم بارهنگ را داخلش ریخته بعد از یک الی دو

دقیقه با آب مخلوط کرده بگذارید تا جوش بیاید پس از ده قیقه جوش خوردن ملایم از آن استفاده نمایید.

هر ۶ ساعت یک استکان میل شود.

۳- درمان مشکلات در روده از قبیل (باد روده ـ کولیت روده ـ زخم روده ) :

استفاده از همان نسخه عرق نعنا و بارهنگ فقط با این تفاوت که به جای عرق نعنا از یک لیوان گلاب

استفاده گردد.

* توجه : اگر مشکلات روده همراه با مشکلاتی از معده باشد در نسخه بالا از نصف لیوان گلاب و نصف

لیوان عرق نعنا استفاده میشود.

 

داروهای گیاهی برای زخم معده:

داروهای گیاهی بسیاری برای درمان درد و ناراحتی ناشی از زخم معده وجود دارند. این گیاهان درمانی عبارتند از:

۱-موز: موز قدرتمند‌ترین درمان گیاهی برای زخم معده است. البته هنوز دقیقاً هیچ کس دلیل تأثیر شگفت انگیز موز در درمان زخم معده را نمی‌داند. موز می‌تواند اسیدیته بیش از حد شیره معده را کاهش داده و سوزش زخم را با کمک قرار دادن یک پوشش محافظ بر روی پوشش داخلی معده آرام کند. همیشه به بیمارانی که از زخم معده رنج می‌برند، توصیه می‌شود که روزانه مصرف یک موز را در رژیم غذایی خود بگنجانند.

۲-کلم: کلم یکی دیگر از درمان‌های طبیعی برای درمان زخم معده است. با جوشاندن ۲۵۰ گرم کلم در ۵۰۰ میلی لیتر آب، یک سوپ گیاهی درست کنید. صبر کنید تا مخلوط آب و کلم بجوشد و آب به نصف کاهش بیابد. سپس اجازه دهید این آب خنک شود و دو بار در روز آن را بنوشید. آب کلم خام نیز برای درمان زخم‌های گوارشی بسیار مؤثر است.

۳-گیاه شنبلیله: گیاه شنبلیله دارای اثر خنک‌کنندگی بدن است. با استفاده از دانه شنبلیله و آب یک چای گیاهی آماده کنید. کافی است دانه (بذر) شنبلیله را در آب خیس کنید. در نتیجه خیس کردن بذر شنبلیله در آب، یک مایع لعاب‌دار حاصل می‌شود. نوشیدن این مایع، در تشکیل غشای محافظ روی دیواره معده و روده مؤثر است، که این امر نیز باعث کاهش شدت زخم خواهد شد.