دیابت نوع ۱
دیابت نوع ۱ یک سندروم متابولیک مزمن و شایعترین اختلال اندوکرین در دوران کودکی و نوجوانی است، که هر سنی ممکن است بروز نماید ولی اوج شیوع آن ۱۰ تا ۱۵ سالگی است. و ۷۵ درصد موارد قبل از ۱۸ سالگی تشخیص داده میشود. سلولهای پانکراس افرادی که مبتلا به دیابت نوع یک هستند، قادر به ساخت انسولین نیستند ویا به میزان کمی از آن را تولید میکنند. انسولین هورمونی است که به سلولهای بدن شما کمک میکند تا از گلوکز برای انرژی استفاده کنید.
بدن شما از غذایی که میخورید گلوکز دریافت میکند. و در واقع به شما اجازه میدهد تا گلوکز از خون شما به سلولهای بدن منتقل شود.
علائم دیابت نوع ۱
دیابت نوع یک، علائم مختلفی دارد مشخص شدن آن ممکن است ماهها یا سالها طول بکشد.
این علائم میتواند در عرض چند هفته یا چند ماه ظاهر شود. و احتمال شدید شدن علائم از زمانی که ظاهر شوند وجود دارد.
از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
گرسنگی بیش از حد
تشنگی بیش از حد
تاری دید
خستگی
تکرر ادرار
کاهش چشمگیر وزن در مدت کوتاه
یکی از عوارض دیابت نوع یک کدواسیدوز است. افرادی که به این بیماری مبتلا میشوند با عوارض زیر روبرو خواهند بود
تنفس سریع و پی در پی
خستگی پوست و دهان
صورت برافروخته
بوی نفس
خاص حالت تهوع استفراغ
یا درد معده
مقایسه دیابت نوع ۱ و دیابت نوع ۲ ماهیت دیابت نوع یک و ۲ یکسان است، یعنی در هر دو اختلالی در انسولین وجود دارد آنها در فاکتورهایی مانند عوامل ایجاد کننده بیماری، افراد مستعد، چگونگی درمان با یکدیگر تفاوت دارند.
در نوع یک بدن اصلاً قادر به تولید انسولین نیست ولی در نوع دوم بدن قادر به تولید انسولین است اما مقاومت در برابر آن وجود دارد.
یعنی این هورمون نمیتواند عملکرد طبیعی خود را داشته باشد.
از دیگر تفاوت های بین آنها میتوان به سرعت و شدت بروز علائم اشاره کرد.
افرادی که به دیابت نوع یک مبتلا هستند علائم را با سرعت و شدت بیشتری توجه میکند این در حالیست که علائم در نوع دوم به آرامی و طی چندین سال بروز میکند.
علت ایجاد دیابت نوع ۱
علت دقیق ایجاد بیماری دیابت نوع یک همچنان ناشناخته است، ولی با این حال تصور میشود که دیابت نوع یک یک بیماری خود ایمنی است. در این بیماری سیستم ایمنی بدن به اشتباه به سلولهای بتا در پانکراس حمله میکند، این سلولها مسئول تولید انسولین هستند، این حمله باعث آسیب به آنها میشود عوامل ژنتیکی و محیطی مانند ویروسها نیز ممکن است در ابتلا به این بیماری دیابت نقش داشته باشند.
تشخیص دیابت نوع ۱
دیابت نوع ۱ معمولا از طریق یک سری آزمایشها تشخیص داده میشود. بر این اساس نشانههای به دست آمده از این آزمایشات میتوان نتیجه گرفت که فرد به دیابت نوع یک مبتلا است یا خیر.
درمان دیابت نوع ۱
در صورت تشخیص دیابت نوع ۱ برای کمک به بدن در استفاده از قند خون باید انسولین به بدن تزریق شود. سایر درمانها ممکن است برای کنترل علائم دیابت نوع یک جوابگو باشد. افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ باید هر روز انسولین تزریق کنند این افراد برای ثابت نگه داشتن قند خون باید وعدهها و میان وعدههای منظمی داشته باشند. در این زمینه یک متخصص تغذیه میتواند به آنها کمک کند.
ورزش نیز به کاهش سطح قند خون کمک میکند مقدار انسولین بایستی با توجه به مقدار ورزش تنظیم شود.
عوارض دیابت نوع یک
اگر دیابت نوع یک به درستی کنترل نشود ممکن است به بیماریها و مشکلات زیر مبتلا شوید
افزایش خطر حمله قلبی
مشکلات چشمی از جمله نابینایی آسیب عصبی
آسیبهای پوستی زخم و عفونت پوست به ویژه در موارد جدی منجر به قطع عضو شود
آسیب به کلیه
زندگی با بیماری دیابت نوع ۱
دیابت نوع یک یک بیماری مزمن و بدون درمان است، با این حال افراد مبتلا به دیابت میتوانند برای درمان مناسب از مصرف انسولین، داشتن رژیم غذایی سالم، ورزش، برای درمان زخمها از پماد رباسین استفاده کنند تا زندگی طولانی و سالمی داشته باشند